Information från Föreningen Nösund nr 4, 2015

Hejsan Alla Medlemmar,

Nu har vi kommit in i juni och idag lyser en sommarsol över Nösund. Det har den inte gjort varje dag den senaste tiden. Och sommarvärmen väntar vi fortfarande otåligt på. Var är den någonstans? Å andra sidan läste jag häromdagen att svamparna redan har dykt upp i skogarna. Det myckna regnandet har fått svamparna att trivas extra bra och gjort att de kommer rekordtidigt i år. I väntan på sommarvärmen får vi glädja oss åt svamparna. Sommaren kommer tids nog.

Arbets- och Städdagen den 25 april

Först vill jag tacka alla flitiga medlemmar som kunde komma på vårens Arbets- och Städdag den 25 april. Det kändes som om vi var fler medlemmar än vanligt, något som gjorde att arbetet flöt på snabbt och galant. Vi fick en härlig dag med sol och ett Nösund som visade upp sig från en av sina bästa sidor. Nu är vårt Nösund åter städat och fint och väl förberett inför den stundande sommaren. Och tack också till Nösunds Värdshus, som efter fullgjort arbete bjöd oss alla på smörgås och fika.

Välkommen till Nösund-skyltarna invigda

Precis till Arbetsdagen, som vore det planerat, var våra nya ”Välkommen till Nösund”-skyltar färdiga att monteras på sina gedigna ställningar konstruerade av Vaktmästeri-sektionens Bengt Thompson och Rune Olsson. Efter fikat på Nösunds Värdshus tog vi oss alla bort till den närmaste skylten vid den nordvästra infarten där skyltarna invigdes med pompa och ståt. Tal hölls, band klipptes och med bubblande drycker skålade vi för våra nya ”Välkommen till Nösund”-skyltar.

Nedsatt hastighet till 40km/h genom Nösund

Så har då äntligen både beslutet och skyltarna kommit till Nösund. Nu gäller 40km/h genom hela Nösund. Tänk nu på detta när ni kör igenom byn. Risken för en tillfällig hastighetskontroll i Nösund kommer nog aldrig att bli större än nu när sänkningen just har införts. Tack än en gång till Mona och Gugge Sundelius för ert idoga jagande på landets byråkrater.

Toalett på Sjöstugan

Vårt pågående stora projekt med att få kommunalt vatten och avlopp (VA) till Sjöstugan nådde en mycket viktig milstople fredagen den 29 maj. Då, alldeles innan de första bröllopsgästerna för säsongen anlände till Sjöstugan på lördagen den 30 maj, kunde vi inviga en temporär toalett i Sjöstugan, propert ansluten till det kommunala VA-nätet. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har deltagit i nöd och lust för att vi skulle kunna bli färdiga i tid till att våra första hyresgäster intog Sjöstugan för säsongen. Ett speciellt tack skall våra medlemmar utanför styrelsen Bengt Thompson och Egon Gustafsson ha. Utan deras mycket aktiva deltagande i drivningen av bygget och i själva bygget så hade vi inte lyckats bli klara i tid. Och vi hade inte fått en sådan fin, om dock temporär, toalett i det gamla städutrymmet, tillika den gamla biljettluckan (för de som var med redan på onsdagsdansernas tid, långt, långt tillbaka i det gamla seklet), utan Egons varsamma ombyggnad av detsamma. Göran Andersson (i Vasser) har varit vår entreprenör i detta projekt och han har också gjort ett strålande fint arbete med att dra VA-ledningarna från Magasinet, under landgången och vidare i marken fram till Sjöstugan. Nu ser man knappt att där finns några rör. Så varsamt har arbetet genomförts. Men dom finns. Pia Gitse, sektionsansvarig för Sjöstugesektionen, fick självklart genomföra den slutliga produktionstesten. Den gick också strålande. Och därmed var den första toaletten på Sjöstugan invigd.

Midsommar

Nu rusar tiden på och alldeles snart är det åter Midsommar. Då samlas vi på Hasslers äng, som vanligt vid 14-tiden, där midsommarstången kläs och reses och där vi sedan kan dansa runt med både små grodor och enebärsbuskar.

Årsmötet 5 juli

Så kommer då föreningens Årsmöte söndagen den 5 juli kl. 15 på eftermiddagen. Då är ni alla hjärtligt välkomna till Sjöstugan där styrelsen bl.a. kommer att informera om hur våra byggprojekt framskrider. Missa inte det. En separat kallelse har skickats ut.

Nösundsdagen med Sommarfesten

Och så kommer sommarens absoluta höjdpunkt, Nösundsdagen med sin avslutande Sommarfest. I år blir det lördagen den 11 juli som vi firar vårt sommarvackra Nösund med marknad, segeltävlingar och mycket annat. Markera detta redan nu i era kalendrar, om ni inte redan har gjort det. På grund av att vi i år saknar en festkommitté så kommer Sommarfesten att arrangeras i form av ett stort knytis-kalas. Mer detaljer om detta kommer att skickas ut och kommer att anslås på föreningens anslagstavlor och hemsida. Håll ögonen öppna. Men oroa er inte. Fest skall det bli. Om än inte som vanligt.

Våffelcaféet

En av våra övriga höjdpunkter under sommaren är givetvis Våffelcaféet i Sjöstugan. Fr.o.m. söndagen den 5 juli och t.o.m. söndagen den 9 augusti kommer Estrella Olsson med besättning att bjuda oss på dessa underbara våfflor med sitt nybryggda kaffe varje söndag och onsdag kväll från kl. 18:00. Många vackra och goda kvällar på Sjöstugans altan kan utlovas. Onsdagen den 8 juli kommer det dock att vara stängt för bröllop. Då får vi äta våfflor hemma.

Allsångskvällar på Sjöstugan

En favorit i repris. I år skall vi återuppta en tidigare mycket populär aktivitet i Sjöstugan, som nu har legat nere i ganska många år. Vi planerar två Allsångskvällar i sommar i Sjöstugan. Det blir torsdagen den 9 juli och torsdagen den 16 juli. Då tar du med dig lite fika till pausen, din finaste sångröst (eller något liknande) och så kommer en allsångsledare att lotsa oss genom en mängd sjung- och trallvänliga melodier som vi alla känner igen. Kom och sjung ut!

Medlemmarnas mail-adresser

På förekommen anledning skulle jag vilja informera er om att vi i styrelsen vill vara så försiktiga som möjligt med att sprida medlemmarnas mail-adresser. Därför så sätter vi alltid (nästan) mailadresserna som hemlig kopia när vi gör större utskick såsom detta Informationsbrev. Enbart för att inte någon utomstående skall kunna missbruka mail-listan till egen informationsspridning eller reklam. Om ni medlemmar har en rörelse eller dylikt med anknytning till Nösund eller något annat angeläget ärende som borde spridas till föreningens medlemmar så kan ni kontakta Johan Eriksson (johan.eriksson.hem@gmail.com) i styrelsen. Johan är ansvarig för vår hemsida (www.Nösund.se) och där kan vi lägga upp länkar och lägga in aktiviteter i vår Evenemangslista.

Galleri Tärnan

Ett utmärkt exempel på återkommande angelägna händelser i Nösund är Galleri Tärnans utställningsprogram. Det finns nu upplagt på vår Evenemangslista på Hemsidan (www.Nösund.se).

Nattvandring i våra båthamnar

Nattvandringen i våra båthamnar har redan varit i full gång sedan ett tag. Numer så har denna nya aktivitet blivit ett årligt och nödvändigt instrument för att få ha våra båtar i fred. Och inte bara båtar för den delen. Vi har insett att vi även behöver göra en sväng upp genom byn på våra övervakningsrundor mellan hamnarna i Nösund. Vi kommer att göra ett uppehåll i nattvandringen under högsäsongen när det ändå är mycket folk i rörelse. Men sedan kommer vi att starta upp den igen. Har du en båtplats på Nösund och ännu inte lyckats planera in din nattvandring så kan du höra av dig till Mikael Hassler (mikael.hassler@gmail.com) eller till Lars Kjellgren (larskjellgren@telia.com), som vänligen har tagit på sig att hålla i vaktlistorna.

Avslutningsvis så vill jag och hela styrelsen önska er alla en otroligt härlig sommar i Nösund. Och skulle ni av någon outgrundlig anledning befinna er någon annanstans vissa delar av sommaren så önskar vi er även där en härlig sommar.

Nösund i juni 2015
Lars-Erik Roos
ordf. Föreningen Nösund