Information från Föreningen Nösund nr 6, 2014

Hejsan Alla Medlemmar,

Den fantastiska sommaren har nu övergått i en mer ordinär höst, grå, våt och blåsig. Nu känner vi igen oss igen. Däremot håller värmen i sig, i alla fall relativt sett. Idag, i slutet av november, har vi fortfarande 7 grader ute. Och sju grader varmt i havet, säger Christina, som fortfarande badar. Och snart är det jul.

Arbets- och Städdagen den 4 oktober

I strålande sol samlades vi som kunde lördagen den 4 oktober nere vid Magasinet, eller direkt på tennisbanan eller i Laserviken, för att städa, ansa och snygga till Nösund efter allt som sommaren lämnat efter sig. Tack alla ni drygt 60 medlemmar, ”som kom, som såg, som städade”. Och efter höstens gedigna arbetsinsats så bjöd Värdshuset traditionsenligt på fika. Så underbart gott. Ett stort tack till Värdshuset för detta.

Julmarknad i Nösund den 29 november

Och snart är det dags för vår Julmarknad i vår unika Sjöstuga. Till lördagen den 29 november har Pia Gitse åter trummat ihop ett antal ståndsmässiga personer, som kommer att sätta upp sina marknadsstånd inne i Sjöstugan och skapa en inre julmarknad med innerlig julstämning. Julglögg och pepparkakor blir du bjuden på och i caféet kan du köpa fika och hembakat därtill. Detta får du bara inte missa. Det hela varar mellan 11:00-15:00. Hjärtligt välkomna alla och envar! Och ta med vänner och bekanta.

Fackeltåget lördagen den 13 december

Lördagen den 13 december kan vi nu i år kombinera vårt eget Fackeltåg med ett Luciatåg genom Nösund, om man så vill. Fackeltåget genomförs i år på samma dag som Lucia helt enkelt för att den 13 december råkar vara den andra lördagen i december. Det vackra och stämningsfulla fackeltåget går upp genom Nösund och återvänder ner till Nösunds Värdshus där vi samlas över glögg och pepparkakor. En stillsam och fin jultradition i väntan på tomten. Alla är hjärtligt välkomna att vara med. Föreningen bjuder på facklorna och Värdshuset bjuder på glögg och pepparkakor.

Föreningens Informationsdag fredagen den 30 januari, 2015

Jag vill återigen flagga för att fredagen den 30 januari nästa år kommer vi att ha vårt traditionella Informationsmöte, som vanligt på Nösunds Värdshus och i samband med vårens första PUB-afton. Kl. 18:30 samlas vi på Nösunds Värdshus. Då är ni alla hjärtligt välkomna. Jag har bifogat en kallelse till mötet i detta informationsbrev. Kallelsen kommer också att sättas upp i föreningens Informationsbod vid Magasinet. Om ni har några frågor till styrelsen eller till någon av våra sektioner inför Informationsmötet så vore det mycket bra om ni kan skicka in era frågor innan mötet till respektive sektionsordförande eller till mig.

Vi har en ny Hemsida för Nösund

Ja, det är sant. Vi har fått en ny Hemsida, som har ersatt www.nosund.nu. Tack vare ett idogt arbete av Johan Eriksson så har vi lyckats komma över domännamnet ”Nösund.se”. Vår nya Hemsida finner ni nu således på web-adressen www.nösund.se, med ”ö” och allt. Vi har länge behövt modernisera vår hemsida, inte minst ur underhållssynpunkt, och nu är det gjort. Utseendet är lite annorlunda men innehållet är detsamma. Alla våra föreningar i Nösund hänger fortfarande med på, eller via samma Hemsida för Nösund. Mer information kring nya Hemsidan kommer att ges på januarimötet. Tack Johan. OBS! Du kan fortfarande nå den nya hemsidan via den gamla adressen, om du så vill.

Sektionen för Norra Hamnen – en ny sektion

Och vi har bildat en ny sektion. Sektionen för Norra Hamnen. Det innebär att alla som har en båtplats i Norra Hamnen automatiskt är medlemmar i den nya sektionen. Står du i kö kan du också var medlem om du vill. Syftet med detta är att ge de medlemmar som har båtplats, eller vill få, möjlighet att själva påverka och utveckla hamnens skötsel och underhåll. Styrelsens kapacitet räcker inte till allt som behöver göras och som skulle kunna göras med alla våra byggnader och anläggningar. Om vi då behöver söka hjälp från övriga medlemmar så känns det naturligt att vända oss till de som är direkt berörda. När det gäller Norra Hamnen är det ju extra tydligt. Självklart skall medlemmarna själva ges möjlighet att kunna se till att deras anläggningar är i toppskick. Lördagen den 5 oktober samlades 11 medlemmar till ett första uppstartsmöte där Aslak Jensen valdes till sektionsledare för den nya sektionen. Johan Eriksson kvarstår som ansvarig för uthyrningen och kölistan. På mötet diskuterades bl.a. om arrendeavtalet med Nösunds Samfällighetsförening, om pirarna, om gemensamma och nya akterförtöjningar, om det gick att få till fler platser, hur utnyttjandet av befintliga platser var, om ett eventuellt gemensamt underhåll. Medlemmarna är kallade till ett nytt möte den 29 november. Dessutom kommer vi att presentera mer information om den nya sektionen på januarimötet.

Besök från Bishozi, Uganda

Onsdagen den 29 oktober fick vi besök av Dennis Ahibisibwe, ordförande i Samhällsföreningen i Bishozi, Uganda. Birgitta Lundh och Annette Rosati hade arrangerat detta möte mellan lilla Nösund högt upp i norr och lilla Bishozi, Uganda väldigt långt ner i söder. Nästan hela Föreningen Nösunds styrelse fick tillfälle att träffa Dennis A på Galleri Koch, Fregatten i Stenungsund där Dennis överlämnade en målning, som var gjord av medlemmar i Föreningen Bishozi. De av er som fortfarande kommer ihåg kanske minns att på vår Sommarfest i Sjöstugan i somras så fick vi, bord för bord, måla varsin tavla till musik, som skulle på något artistiskt sätt påminna om Nösund. Av alla helt fantastiska verk som skapades i denna magiska svenska julinatt valde domarna Birgitta Lundh och Barbro Roos ut ett alster, som på något konstnärligt vis stod lite grann utöver de övriga. Detta verk skickades med kurir (Annette Rosati) ner till Bishozi, Uganda, som en gåva från oss här i Nösund. Svaret lät inte vänta på sig. Redan nu i höst fick vi alltså en underbart färgrik och vacker tavla från våra nya vänner i Bishozi, Uganda. Tavlan kommer att ramas in och finna sin plats på någon av Föreningen Nösunds väggar. Den kommer givetvis att visas upp på januarimötet.

Hastighetssänkning i Nösund

Såvitt vi förstår så är nu beslutet taget angående en önskad hastighetssänkning genom Nösund och beslutet blev positivt. Enligt informationen vi fått från Orust kommun så skall hastigheten sänkas till 40 km/h genom själva Nösund, alltså från dagens 50 km/h ner till 40 km/h. Detta ser vi som en stor seger och förhoppningsvis så kommer det att innebära att vi får en lugnare trafik genom byn. Kanske även lite färre stora långtradare. När nya skyltar kommer att sättas upp visste man dock inte p.g.a. av resursbrist och vakanser. Mona Sundelius, som har jagat fram det här beslutet kommer att fortsätta att hålla blåslampan uppe mot kommunen tills allt är genomfört. Tack Mona för ditt engagerade jagande.

Slutligen vill vi i hela styrelsen önska er medlemmar en underbart härlig och God Jul och ett enastående Gott Nytt År 2015. Vi ses på Värdshuset den 30 januari, om vi inte redan ses på Julmarknaden eller i Fackeltåget.

Nösund i november 2014

Lars-Erik Roos
ordf. Föreningen Nösund