Information från Föreningen Nösund nr 5, 2016

Hejsan Alla Medlemmar,

Nu har vi kommit in i juni och sommaren är redan här sedan flera veckor. Sommaren kom tidigt till Nösund i år. Och nu efter det något oväntade engelska utträdet ur EU (det s.k. BREXIT) börjar vi aktivt att fundera på ett NEXIT, alltså att Nösund röstar för ett utträde ur Orust kommun och bildar eget. Allt tycks vara möjligt nu för tiden, så varför inte? Vi får fundera på detta efter sommaren, för nu skall vi bara ha det skönt och ta vara på alla ljusa, varma dagar med sol, bad och grill. Eller hur?

Arbets- och Städdagen den 23 april
Först vill jag tacka alla flitiga medlemmar som kunde komma på vårens Arbets- och Städdag den 23 april. Det kändes som om vi var fler medlemmar än vanligt, något som gjorde att arbetet flöt på snabbt och galant. Vi fick en härlig dag med sol och ett Nösund som visade upp sig från en av sina bästa sidor. Och tack också till Nösunds Värdshus, som efter vårt fullgjorda arbete som vanligt bjöd oss alla på smörgås och fika.

Nösundsdagen i år redan lördagen den 2 juli
Och så kommer sommarens absoluta höjdpunkt, Nösundsdagen med sin avslutande Sommarfest. Tiden har gått så rasande fort i år. Allt kommer lite tidigare än vanligt numera. I år kommer Nösundsdagen redan nu på lördag den 2 juli. Då firar vi vårt sommarvackra Nösund med marknad nere vid Ångbåtsbryggan, segeltävlingar, café på Nösundsgårdens härligt centrala och historiska utegård. Det blir konstutställningar på Galleri Lundh där Barbro Roos visar upp små och stora gobelänger under temat ”Där- och härkomst – en friluftsutställning på Galleri Lundh” med vernissage kl. 12 på lördag. Utställningen stänger sedan kl. 15 på söndagen (se bilaga). Galleri Tärnan har en utställning med målningar av Marianne Sterner och Helene Luther Lundgren också med vernissage kl. 12 på lördag. Och Sommarfesten har redan blivit övertecknad. Drygt 100 medlemmar kommer att trängas och trivas i Sjöstugan på kvällen med mat och dryck och dans till Just4Fun tills solen går upp.  Vi som kan ses där.

Årsmötet  den 3 juli
Och efter en underbar fest på lördagen så kommer föreningens Årsmöte på söndagen efter, närmare bestämt den 3 juli kl. 15 på eftermiddagen. Då är ni alla hjärtligt välkomna till Sjöstugan där styrelsen bl.a. kommer att informera om hur våra byggprojekt framskrider. Och så skall vi rösta om ett förslag om att nattvandringen i båthamnarna skall bli obligatoriskt för båtplatsägare. Missa inte det. En separat kallelse till Årsmötet har skickats ut.

Våffelcaféet
En av våra övriga höjdpunkter under sommaren är givetvis Våffelcaféet i Sjöstugan. Fr.o.m. söndagen den 6 juli och t.o.m. söndagen den 7 augusti kommer Estrella Olsson med besättning att bjuda oss på dessa underbara våfflor med sitt nybryggda kaffe varje söndag och onsdag kväll från kl. 18:00. Många vackra och goda kvällar på Sjöstugans altan kan utlovas.

Allsångskvällar på Sjöstugan
En favorit i repris. I år så fortsätter vi med de återupptagna Allsångskvällarna, en tidigare mycket populär aktivitet på somrarna i Sjöstugan. Förra sommaren provade vi med två Allsångskvällar vilka blev så pass välbesökta att vi vill fortsätta även i år. Och nu utökar vi antalet till fyra. Vi kör Allsångskvällar alla torsdagar i juli, den 7, 14, 21 och 28 juli med start kl. 18:00. Då tar du med dig lite fika till pausen, din finaste sångröst (eller något liknande) och så kommer en allsångsledare att lotsa oss genom en mängd sjung- och trallvänliga melodier som vi alla känner igen. Kom och sjung ut!

Nattvandring i våra båthamnar
Nattvandringen i våra båthamnar har redan varit i full gång sedan ett tag. Numer så har denna nya aktivitet blivit ett årligt och nödvändigt instrument för att få ha våra båtar i fred. Och inte bara båtar för den delen. Vi har insett att vi även behöver göra en sväng upp genom byn på våra övervakningsrundor mellan hamnarna i Nösund. Vi kommer att göra ett uppehåll i nattvandringen under högsäsongen när det ändå är mycket folk i rörelse. Men sedan kommer vi att starta upp den igen. Hittills har vi drivit denna nattvandring och båtvakteri på frivillig basis. Det har fungerat bra p.g.a. att vissa båtplatsägare har nattvandrat flera gånger för att täcka upp varje kväll som vi behöver köra bevakningen. Men det håller förstås inte i längden att vissa måste nattvandra dubbelt när andra inte vandrar alls. Därför har styrelserna i Föreningen Nösund och i Nösunds Båthamn båda lagt ett förslag till årets Årsmöten om att införa en obligatorisk nattvandring och båtvakteri för alla medlemmar som innehar en båtplats någonstans i Nösund. I år kör vi fortfarande på frivillig basis och har du en båtplats på Nösund och ännu inte lyckats planera in din nattvandring så kan du höra av dig till Mikael Hassler (mikael.hassler@gmail.com), som vänligen har tagit på sig att hålla i vaktlistorna.

En påminnelse om vårt Bidragsbrev
Och så vill jag slutligen åter påminna om vårt i år tillfälliga behov av ett litet extra bidrag från er medlemmar enligt vårt tidigare utskickade Bidragsbrev. Pengar kommer in varje vecka från er och vi är nu uppe i drygt 70,000 kr. Helt fantastiskt tycker vi i styrelsen. Ni som redan har bidragit skall ha ett enormt stort tack. Nu återstår bara c:a 30,000 kr för att vi skall nå vårt mål om en förstärkning av kassan med 100,000 kr inför vårt fortsatta arbete med att avsluta vårt Sjöstugeprojekt, att uppgradera Sjöstugan till en standard som håller på 2000-talet (se bilaga med alla detaljer om inbetalning av ert bidrag). Tycker ni att det är härligt och viktigt att vi kan bevara och ha kvar Sjöstugan som föreningens stora samlings- och festlokal och att ni därför redan tänkt skicka in ett bidrag men ännu inte har hunnit med det så ber jag er att jag göra det så snart som möjligt.
Avslutningsvis så vill jag och hela styrelsen önska er alla en otroligt härlig sommar i Nösund. Och skulle ni av någon outgrundlig anledning befinna er någon annanstans vissa delar av sommaren så önskar vi er även där en härlig sommar.
Nösund i juni 2016
Lars-Erik Roos
ordf. Föreningen Nösund