Lena Einhorn i Sjöstugan.

Föreningen Nösund har med stor glädje och stolthet lyckats få den oerhört intressanta Lena Einhorn komma till Nösund och Sjöstugan den 24e juli och berätta om sina böcker och filmer.

Vi börjar i Sjöstugan med härlig frukost kl. 08:15 för att sedan starta med själva berättandet kl. 09:00. Biljett med frukost kostar 100 kr. Anmälan sker genom att skicka ett mail till:

mikael.hassler@gmail.com och efter att fått en bekräftelse swisha 100 kr per person till 073-8391328.

Nedan finner ni mer information om Lena Einhorns otroliga produktion.

Det här evenemanget sponsras av Orust Sparbank.

Om Lena Einhorn.

Lena Einhorn började sin bana som läkare, med en doktorsexamen i virologi och tumörbiologi från Karolinska Institutet i Stockholm. I slutet av 80-talet bytte hon helt yrkesbana. Vid den tiden bodde hon i USA, och började arbeta som medicinsk redaktör på Lifetime Television i New York, där hon så småningom också började producera och skriva medicinska dokumentärer. Hon fortsatte som producent av dokumentärfilmer inom vetenskap och medicin, för oberoende produktionsbolag samt för PBS i USA, fram till 1994 då hon återvände hem till Sverige.

I Sverige blev Lena oberoende filmare, och började göra TV-program främst för Sveriges Television mest vetenskapsdokumentärer, men även drama-dokumentärer. Under 1997 och 1998 gjorde hon den två timmar långa drama-dokumentären Handelsresande i liv (1998), en film om räddningsinsatser under andra världskriget, och spelet bakom de svenska kulisserna, som vann Prix Europa året därpå. Filmen kom att ligga till grund för Lena Einhorns första bok, även den kallad Handelsresande i liv (1999).

Bland andra dokumentärfilmer Lena har gjort återfinns serien Ur det förflutnas dunkel, biografin Garbo – berättelsen bakom breven, en film om medvetandet och jaget, kallad Jagets gåta och en dokumentär om Jan Myrdal (Filmer).

Ninas resa en berättelse om sin mors historia blev både en bok och en film. Boken vann Augustpriset för Årets fackbok 2005 och filmen vann Guldbaggar för bästa film och bästa manus samma år.

Under 2005 återvände Lena till mer akademiskt arbete, när hon under skrivandet av boken Vad hände på vägen till Damaskus? (2006), upptäckte några dittills odokumenterade paralleller mellan Nya testamentet och samtida historiska källor, något som tog henne tillbaka till forskningen, och en ny hypotes om den historiske Jesus. (Bibelforskning)

Mellan 2007 och 2011 genomförde Lena tre olika projekt om August Strindberg – en dokumentär för TV, Strindberg – ett djefla lif (2007), antologin Om Strindberg (2010), där hon var huvudredaktör, och romanen Siri (2011), om Strindbergs första hustru, Siri von Essen, och deras dramatiska äktenskap.

År 2012 avslutade Lena dokumentären Ett försvunnet konstverk, om det två år långa sökandet efter de sex målningar – bland dem en Chagall – som nazisterna stal från hennes fars barndomshem i södra Polen. Filmen sändes på Sveriges Television i september och oktober 2012.

Hösten 2013 kom Lena ut med romanen Blekingegatan 32, som handlar om den unga Greta Garbo. Den belönades med Garbosällskapets Garbopris 2014.

I mars 2016 utkom hennes andra bok om den historiska Jesus, A Shift in Time.

Oktober 2016 utkom hennes tredje roman, Madeleine F och i augusti 2018 utkom hennes fjärde roman, Geniet från Breslau, om den dramatiska kärlekshistorien mellan kemisterna Fritz Haber och Clara Immerwahr, och den turbulenta tid i vilken de levde. Denna bok är nominerad till Sveriges Radios romanpris 2019.